Skip to main content

5 gouden tips voor een onweerstaanbare voice-overtekst

Een goeie voice-over begint bij een goeie tekst. Shit in = shit out. Is je tekst matig? Dan kan ik ‘m nog zo goed voor je inspreken, het wordt nooit het meesterwerk waar je op hoopt. Je wilt dus dat je voice-overtekst amazing is, zodat je luisteraar alleen nog maar kan denken: Yes! I’ll take it! 

Daarom hier 5 gouden tips waarmee jij onweerstaanbare voice-overteksten schrijft, die ik vervolgens op onvergetelijke wijze voor je inspreek. Let’s go!

Tip 1

Durf te schrijven zoals je praat

Hoppa! De belangrijkste tip heb je bij deze in the pocket. Door te schrijven zoals je praat, heeft je luisteraar het gevoel dat jouw bericht persoonlijk aan hem gericht is. Hij voelt zich betrokken. En dat is wat je wilt. Geen algemene boodschap voor een lekkere brede doelgroep. Nee, jij en je luisteraar, one-on-one, tête-à-tête. Ook voor hele serieuze, zakelijke producties, Scarlett? Juist die. Waarom? Check tip 2.

Tip 2

Schrijf een verhaal

Hoeveel diploma’s, geld of medailles je luisteraar ook heeft, grote kans dat hij een mens is, toch? En mensen houden van verhalen. We slaan informatie namelijk het beste op als het verpakt is in een verhaal. Het laat oorzaak en gevolg zien op een manier waarbij we ons kunnen inleven in de situatie. Doordat het emotioneel indruk op ons maakt, voelen we ons betrokken en slaan we het op. Het tegenovergestelde gebeurt als we cijfers en droge feiten horen. Probeer daar maar eens emotioneel betrokken bij te raken. Lastig toch? Vermijd ze daarom en vertel een verhaal. 

Tip 3

Schrijf in de tegenwoordige tijd

Niets is zo boring als iets wat al is geweest, tenzij je geschiedkundige bent of van juicy gossip houdt. Maar dan nog, leef je liever in het verleden of in het nu? Juist, dat laatste! Want in het nu zit de actie. Schrijf daarom in de tegenwoordig tijd, lekker actief en veel spannender om naar te luisteren. Voel maar: 

De leeuw rende op haar af.
De leeuw rent op haar af. 

In die laatste zit meer spanning en energie, omdat je nog niet weet hoe het af gaat lopen, je bent er live bij. Voel je ‘m? Top, door naar tip 4!

Tip 4

Houd het beknopt en duidelijk

Het is misschien superverleidelijk om alles wat je over je merk te vertellen hebt in je tekst te proppen en er vervolgens al je vakjargon over uit te storten, maar werkelijk niemand wordt daar blij van. En jij op lange termijn dus ook niet. Wij mensen onthouden maximaal drie inhoudelijke punten uit een verhaal. Schrijf daarom kort, simpel en duidelijk (zoals je het ook zou vertellen aan die ene leuke tante tijdens een gezellig tuinfeest waar de Gruner Veltliner rijkelijk stroomt en je voor het eerst echt geniet van een vega-bitterbal).

Tip 5

Zorg voor ritme, verbinding en cadans

For f*cks sake, kunnen we stoppen met het schrijven van onsamenhangende zinnen die er zelf nooit voor zouden kiezen om samen op papier te belanden? Daarmee bedoel ik: losstaande zinnen die elkaar random lijken op te volgen, zonder verbindingswoorden of uberhaupt enige inhoudelijke logica? Schrijf een verhaal. Wissel lange en korte zinnen af. Zorg voor een fijne cadans, door de tekst hardop aan jezelf voor te lezen. Vraag je af: klinkt dit logisch? Is het een vloeiend verhaal? Zou mijn leuke tante op het tuinfeest hier ademloos naar blijven luisteren?

En denk je nu: leuk deze tips, maar mijn tekst is nog steeds meh. Stuur ‘m dan naar mij, dan kijk ik met je mee en sprinkle ik er de juiste awesome sauce overheen om er alsnog een award winning productie van te maken! 

Foto: Damir Kopezhanov – Unsplash